Ecoland

Ce blog est destiné à informer tout un chacun sur les problèmes écologiques les plus divers.

samedi 5 décembre 2009

Nederland heeft 100 miljard nodig voor nieuwe Deltawerken








Het voortbestaan van de Waddeneilanden is niet vanzelfsprekend. De zeespiegel zal in Nederland door de klimaatverandering de komende honderd jaar harder stijgen dan verwacht en het huidige veiligheidsniveau van de waterkeringen voldoet niet. Om Nederland de komende eeuw te behoeden voor overstromingen is meer dan honderd miljard euro nodig.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Deltacommissie. Deze commissie was door het kabinet ingesteld om advies uit te brengen over de bescherming van Nederland tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Veerman keek naar de korte, maar ook naar de zeer lange termijn.

Ramp van 1953
Het is de tweede keer dat in Nederland een Deltacommissie werd ingesteld. De eerste keer gebeurde dat na de Watersnoodramp van 1953. De adviezen van deze commissie resulteerden in de aanleg van de Deltawerken, waarvan de Oosterscheldekering en de Maeslantkering bekende voorbeelden zijn.

Stijging zeespiegel
Er ligt de komende decennia een aantal gevaren op de loer. De zeespiegel zal tot het jaar 2100 stijgen met tussen de 0,65 en 1,30 meter en in de honderd jaar daarna nog eens met twee tot vier meter. Dat is inclusief de daling van de bodem. Door deze hogere zeespiegel dringt meer zout water via het grondwater verder het land in. In combinatie met periodes van grotere droogte kan hiermee de zoetwatervoorziening in gevaar komen. Een ander gevaar vormen de grote rivieren. Door de klimaatverandering moet er rekening mee worden gehouden dat er 's winters meer water moet worden afgevoerd.

Snel handelen
Er moet snel iets gebeuren, meent de Deltacommissie, want 65 procent van het nationale vermogen ligt in overstroombaar gebied. Dat komt overeen met ongeveer achttienhonderd miljard euro. "De veiligheidsopgave is urgent: het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de rivierafvoeren nemen toe terwijl een kwart van de waterkeringen niet aan de huidige wettelijke veiligheidsnormen voldoet." (novum/eb)
03/09/08 14u47

Libellés :

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Abonnement Publier les commentaires [Atom]

<< Accueil