Ecoland

Ce blog est destiné à informer tout un chacun sur les problèmes écologiques les plus divers.

lundi 7 décembre 2009

Klimaattop in Kopenhagen uit de startblokken

'A warm welcome to Copenhagen.' Met die woorden werd de VN-klimaattop vanochtend omstreeks 10.45 uur afgetrapt. Tot 18 december zoeken 15.000 onderhandelaars uit meer dan 190 landen in de Deense hoofdstad naar een nieuw wereldwijd akkoord dat de opwarming van de aarde moet beperken. De vooruitzichten zijn gematigd positief.

(tijd) - De verwachtingen zijn hoog gespannen, zeker nu de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigd heeft dat hij nu toch aanwezig zal zijn op de slotbijeenkomst volgende week vrijdag. Eerst was hij gewoon van plan deze week langs te komen, nadat hij de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo in ontvangst genomen had.

Het politieke zwaargewicht van de top ligt dan ook niet deze week. De volgende dagen wordt vooral achter de schermen onderhandeld tussen diplomaten en technocraten. Eind volgende week komen de wereldleiders dan zelf naar Kopenhagen afgezakt om een akkoord te finaliseren en te ondertekenen. Al 110 staatshoofden en regeringsleiders hebben hun aanwezigheid bevestigd.
Openingsceremonie

Vandaag, op de openingsdag, gaat de conferentie van start met een openingsceremonie. Die stond gepland om 10 uur, maar het duurt lang vooraleer alle 15.000 deelnemers hun plaats in het Bella Center in Kopenhagen hebben ingenomen. Er zijn vier sprekers tijdens de ceremonie: de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, burgemeester van Kopenhagen Ritt Bjeregard, IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri en Yvo de Boer, de hoofdonderhandelaar van de Verenigde Naties.
Gunstig

De vooruitzichten zijn gematigd positief. 'Nooit lagen de kansen zo gunstig om tot een wereldwijd akkoord te komen,' klinkt het bij waarnemers. De uiteindelijke bedoeling van de top is om de temperatuur niet meer te laten stijgen dan twee graden, te rekenen vanaf de pre-industriële tijd. Daarvoor zou tegen 2020 jaarlijks slechts 44 miljard ton CO2 uitgestoten mogen worden. Dit jaar ligt de uitstoot wellicht op 47 miljard ton. Dat is 3 miljard minder dan verwacht, en dat is vooral te danken aan de recessie. Volgens diplomaten is er nu al een consensus voor een terugdringing tot 46 miljard ton. Cruciale vraag daarbij is hoe ver de Verenigde Staten en China willen gaan. Die ondertekenden het verdrag van Kyoto niet.

Onder de voorstanders van een akkoord zijn 850 topmensen uit het bedrijfsleven, die het zogenaamde Kopenhagen Communiqué ondertekend hebben, een initiatief van de universiteit van Cambridge. Het gaat om de toplui van onder meer General Electric, Coca-Cola, BP, HSBC, Nike. Ook de Belg Paul Bulcke van Nestlé ondertekende het document. Vele van die CEO's zakken trouwens zelf af naar Kopenhagen. In totaal worden vandaag al 15.000 afgevaardigden verwacht in de stad.

Arme landen

In Kopenhagen zitten 192 landen samen om een wereldwijd akkoord te formuleren over de klimaatveranderingen. Hoe de meest kwetsbare landen daarbij gefinancierd zullen worden, zal er ook besproken worden.

De onderhandelingen zijn te herleiden tot twee hete hangijzers: een reductie van de CO2-uitstoot en centen voor de arme landen om zich aan de opwarming aan te passen.

De VN waarschuwen er daarbij voor dat de wereld de volgende drie jaar zo'n tien miljard dollar moet ophoesten om in te spelen op de meest dringende noden van de landen die kwetsbaar zijn voor de klimaatveranderingen. Maar daarna zullen die bedragen snel oplopen. 'Op korte termijn hebben we tien miljard dollar in 2010 nodig, in 2011 nog eens tien miljard dollar en in 2012 opnieuw datzelfde bedrag. Het geld moet snel vrijgemaakt worden.' Dat zei Yvo de Boer, uitvoerend directeur van het VN-klimaatbureau UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Volgens FT Deutschland zou de Europese Unie bereid zijn om voor de volgende drie jaar 1 tot 3 miljard dollar op tafel te leggen als onmiddellijke hulp aan de ontwikkelingslanden.
Honderden miljarden dollar

De bedragen die De Boer naar voor schoof gelden enkele voor de korte termijn. Daarna zal de rekening snel stijgen. 'Vanaf 2020 of 2030 moeten de bijdragen een pak significanter worden. We spreken dan over honderden miljarden dollar', aldus de Boer. De VN-toponderhandelaar dringt aan op extra fondsen voor ontwikkelingshulp.

Op 1 januari 2013 moet het nieuwe akkoord van Kopenhagen in werking treden. De eerste verbintenisperiode van het Kyotoprotocol loopt immers af eind 2012.

11:04 - 07/12/2009 Copyright © De Tijd

Libellés :

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Abonnement Publier les commentaires [Atom]

<< Accueil