Ecoland

Ce blog est destiné à informer tout un chacun sur les problèmes écologiques les plus divers.

vendredi 11 décembre 2009

Zuinige auto's verbruiken 45% meer dan fabrikant zegt





De meeste auto's verbruiken veel meer dan de fabrikant zegt. Hoe lager de CO2-uitstoot van een auto, hoe groter het verschil tussen het opgegeven normverbruik en het werkelijke verbruik bovendien is. Een zuinige auto - met ongeveer 100 gram CO2-uitstoot per kilometer - verbruikt in werkelijkheid gemiddeld 45 procent meer brandstof dan hij volgens de fabrieksnorm zou moeten. Dat meldt het Nederlandse vakblad Fleetmotive op basis van onderzoek door Travelcard en TNO bij 240.000 auto's.

Sowieso verbruiken de meeste auto's veel meer dan de norm aangeeft, schrijft het vakblad. Het werkelijke brandstofverbruik van dieselauto's ligt gemiddeld zowat 18 procent hoger dan de fabrieksnorm, en dat van benzingewaens 16 procent hoger.

Meting
"Het normverbruik representeert steeds minder de werkelijkheid. Dat is helemaal het geval bij zuinige auto's", zegt Jan-Reint Vink van Travelcard. "De fabrikanten optimaliseren de auto's voor de meting waarmee het normverbruik wordt vastgesteld. Dat heeft niks meer te maken met hoe men in het dagelijks leven rijdt."

Vink benadrukt dat het verschil vergelijkbaar is bij alle auto's met een lage CO2-norm, ongeacht merk of aandrijftechniek. Travelcard werkt aan een website waar iedereen kan bekijken wat zijn auto werkelijk verbruikt. Die moet deze maand nog online gaan.

Premiumbrandstoffen
De onderzoekers namen ook premiumbrandstoffen onder de loep. Fabrikanten hiervan zeggen dat deze duurdere brandstoffen (4 procent meerprijs op benzine, 6 procent op diesel) zorgen voor een lager verbruik. In werkelijkheid nam het verbruik met amper 0,5 tot 1 procent af. Vanuit financieel oogpunt raadt Vink het gebruik daarom af. (belga/sam)
08/12/09 20u39

Libellés :

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Abonnement Publier les commentaires [Atom]

<< Accueil